SLAST I MOĆ Mesto šećera u modernoj istoriji SLAST I MOĆ Mesto šećera u modernoj istoriji
MEDITERRAN PUBLISHING

SLAST I MOĆ Mesto šećera u modernoj istoriji

Šifra artikla: 314868
Isbn: 9788663910812
Autor : Sidni V. Minc
Počeci proučavanja šećera datiraju iz davne prošlosti, čak i iz evropske prošlosti. No, mnogo toga je i dalje nerasvetljeno, čak zagonetno. Kako i zašto je šećer dobio tako preovlađujući značaj među evropskim narodima, koji pre toga jedva da su znali za njega, još uvek nije sasvim jasno. U vreme kada su evropska moć, vojna sila i ekonomska inicijativa transformisale svet, saharoza dobijena iz šećerne trske je u Evropi postala najomiljeniji izvor zadovoljenja želje za slatkim, koja je, čini se, široko rasprostranjena, a možda je čak i univerzalna ljudska želja. Taj izvor je u 15. veku povezao Evropu i mnoga kolonijalna područja, a u narednim vekovima se samo istakao njegov značaj, koji nisu poljuljale ni promene u politici. I obratno, ono što se proizvodilo u metropolama – konzumiralo se u kolonijama. Želja za slatkim supstancama postojano se širila i uvećavala; zadovoljavala se mnogim različitim proizvodima, a značaj šećerne trske je stoga s vremena na vreme varirao. Pošto šećer, izgleda, zadovoljava jednu specifičnu želju (takođe se čini da je istovremeno i ponovo budi), moramo shvatiti kako to potražnja funkcioniše: kako i zašto se uvećava i u kojim uslovima. Ne možemo prosto pretpostaviti da svako ima beskonačnu želju za slatkim, kao što to ne možemo pretpostaviti kada je u pitanju želja za udobnošću, bogatstvom ili moći. Pošto nameravam da razmatram ta pitanja u okviru specifičnog istorijskog konteksta, posmatraću istorijat konzumiranja šećera u Velikoj Britaniji, naročito između 1650, kada je šećer počeo da biva prilično uobičajena namirnica, i 1900, kada se već čvrsto ustoličio u ishrani svake radničke porodice. No, prethodno ću morati da razmotrim proizvodnju tog šećera koji je završavao na engleskim stolovima, u čaju, u džemu, biskvitima, kolačima i slatkišima…
Uputstvo za korišćenje
Zaviri u knjigu
Količinski popust

Dodatnih 10% popusta

na tri i više kupljenih artikala koji nisu na akciji.

 

  • NSZ
Morate biti verifikovani korisnik kako bi ste videli cenu proizvoda
Sačuvajte u listi želja
Pomoć
Počeci proučavanja šećera datiraju iz davne prošlosti, čak i iz evropske prošlosti. No, mnogo toga je i dalje nerasvetljeno, čak zagonetno. Kako i zašto je šećer dobio tako preovlađujući značaj među evropskim narodima, koji pre toga jedva da su znali za njega, još uvek nije sasvim jasno. U vreme kada su evropska moć, vojna sila i ekonomska inicijativa transformisale svet, saharoza dobijena iz šećerne trske je u Evropi postala najomiljeniji izvor zadovoljenja želje za slatkim, koja je, čini se, široko rasprostranjena, a možda je čak i univerzalna ljudska želja. Taj izvor je u 15. veku povezao Evropu i mnoga kolonijalna područja, a u narednim vekovima se samo istakao njegov značaj, koji nisu poljuljale ni promene u politici. I obratno, ono što se proizvodilo u metropolama – konzumiralo se u kolonijama. Želja za slatkim supstancama postojano se širila i uvećavala; zadovoljavala se mnogim različitim proizvodima, a značaj šećerne trske je stoga s vremena na vreme varirao. Pošto šećer, izgleda, zadovoljava jednu specifičnu želju (takođe se čini da je istovremeno i ponovo budi), moramo shvatiti kako to potražnja funkcioniše: kako i zašto se uvećava i u kojim uslovima. Ne možemo prosto pretpostaviti da svako ima beskonačnu želju za slatkim, kao što to ne možemo pretpostaviti kada je u pitanju želja za udobnošću, bogatstvom ili moći. Pošto nameravam da razmatram ta pitanja u okviru specifičnog istorijskog konteksta, posmatraću istorijat konzumiranja šećera u Velikoj Britaniji, naročito između 1650, kada je šećer počeo da biva prilično uobičajena namirnica, i 1900, kada se već čvrsto ustoličio u ishrani svake radničke porodice. No, prethodno ću morati da razmotrim proizvodnju tog šećera koji je završavao na engleskim stolovima, u čaju, u džemu, biskvitima, kolačima i slatkišima…
Trenutno nema komentara
Karakteristika Vrednost
Kategorija SOCIOLOGIJA
Autor Sidni V. Minc
Težina specifikacija 0.5 kg
Izdavač MEDITERRAN PUBLISHING
Pismo Latinica
Godina2017
Strana336

Slični proizvodi

Kritika marksisitičke i liberalističke ekonomije
1.287,00 RSD
1.430,00 RSD
Razume se da Đorđević, kao i u svojim dosadašnjim delima, ni u knjizi o liftu ni u jedn...
1.349,00 RSD
1.500,00 RSD
"Novo varvarstvo" je zbirka eseja koja se bavi različitim aspektima savremene kulture i...
1.089,00 RSD
1.210,00 RSD
Zašto je neophodno govoriti o dijalogu? Razloga ima toliko da ih je teško i nagovestiti...
1.650,00 RSD
Ova knjiga predstavlјa rezultat istraživačko-izdavačkog poduhvata u okviru kojeg su za ...
2.475,00 RSD
2.750,00 RSD
Dobitnik Nobelove nagrade Kada je Česlav Miloš 1951. zatražio azil u Francuskoj, ameri...
719,00 RSD
799,00 RSD
Pedeset pet godina nakon pobune u maju 1968. godine, ova knjiga se vraća na jednu od na...
3.850,00 RSD
Planetarno poznati ekonomista Toma Piketi u ovoj omanjoj knjizi nam predstavlja sociopo...
550,00 RSD
Knjiga UBIJ SVE NORMALCE prati onlajn kulturne ratove koji su, izvan vidokruga i radara...
1.039,00 RSD
1.155,00 RSD
Knjiga prikazuje Srpsku poravoslavnu crkvu u istorijskoj, sociološkoj i teološkoj persp...
1.188,00 RSD
1.320,00 RSD
Ovo je knjiga pisana perom jednog Vininćanina koji nije odolio zavičajnoj čežnji koja d...
1.584,00 RSD
1.760,00 RSD
Za kolektivni projekt prosvetiteljstva saloni nisu bili jednostavno razbibriga; žene ko...
880,00 RSD