Novosti
27.04.2018.

Ekranizacija romana „Napuljska tetralogija“

2011. kada je objavila prvi deo svoje Napuljske tetralogije, italijanska spisateljica, poznata pod pseudonimom Elena Ferante, verovatno nije mogla ni da nasluti da će se već 2016. (samo dve godine po objavljivanju poslednjeg dela) po izboru časopisa Tajm (Time), naći u društvu sto najuticajnijih ljudi na svetu za tu godinu.

Smeštajući radnju u siromašno predgrađe Napulja početkom dvadesetog veka, Elena Ferrante kroz četiri romana: Moja genijalna prijateljica, Priča o novom prezimenu, Priča o onima koji ostaju i onima koji odlaze i Priča o izgubljenoj devojčici, razvija širokog spektar tema koje se putem specifičnog književnog postupka međusobno prožimaju u priči o odrastanju i prijateljstvu dve glavne junakinje.

Specifična dinamika u njihovom odnosu koji konstantno osciluje od najdubljeg prijateljstva do rivalstva, prenosi se i na širu perpektivu koja oslikava odnose žene i muškarca, porodice i pojedinca, siromaštva i bogatstva, fašizma i komunizma... Na taj način, lična priča o životima dve žene postaje potka na kojoj Ferante oslikava zapravo čitav jedan grad, čitav jedan narod i čitavo jedno vreme kroz večiti dualizam ljubavi i mržnje, slabosti i moći, dobra i zla.

Reklo bi se da časopis Tajm nije pogrešio u izboru, s obzirom na to da ni danas, dve godine kasnije, interesovanje koje izaziva ovo delo ne jenjava. Naprotiv. Prošle godine je po njemu najavljena TV serija u HBO produkciji, koja se snima u Italiji, na italijanskom jeziku. Najavljene su četiri sezone (osam epizoda po svakom romanu), a ako je verovati nezvaničnim informacijama, premijera prve sezone mogla bi biti već ove jeseni.

Kod nas su do sada prevedena prva tri romana Napuljske tetralogije, dok se prevod poslednjeg, po najavama izdavača, očekuje krajem godine.

Zato, ako niste već počeli sa čitanjem, sada je pravo vreme za to.

Sačuvano u omiljne
ROMAN 317107
Treća knjiga serijala „Napuljske priče“ dovodi nas u sedamdesete godine XX veka. Glavne...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.047,00 RSD
Ušteda 25%
1.397,00 RSD
Sačuvano u omiljne
ROMAN 306024
Pred vama je druga knjiga toliko hvaljene i čitane „Napuljske priče“ Elene Ferante. Ele...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.257,00 RSD
Ušteda 10%
1.397,00 RSD
Sačuvano u omiljne
ROMAN 297668
Predgrađe Napulja, druga polovina pedesetih godina XX veka. S jedne strane siromaštvo i...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
973,00 RSD
Ušteda 25%
1.298,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara