Novosti
28.04.2018.

Knjige uz koje će deca zavoleti čitanje

Ne treba posebno isticati koliko je važno da deca zavole čitanje od najranijeg uzrasta. Ne postoji adekvatniji način za sticanje bogatog fonda reči, građenje dobrog stila izražavanja, razvoja moždanih aktivnosti i podsticanje duhovnog razvoja kod dece.

Šta kada dete ne voli da čita?

Postoje deca koja lako zavole knjige i čitanje još u najranijem uzrastu. Međutim, to nije slučaj sa svom decom i ne zavisi uvek samo od roditeljskog angažmana. Kao što neka deca u ranom školskom uzrastu teže shvataju matematiku, postoje i ona kojima treba pomoć i podsticaj kako bi otkrili lepotu koja se nalazi u knjigama i kako bi im čitanje postalo zadovoljstvo a ne naporna školska obaveza. Naravno, u tom slučaju izuzetno je važno izabrati knjige koje će dete zainteresovati i motivisati da i samo poželi da čita druga dela.

U dobrom društvu

Dečija književnost je posebno važna oblast književnosti jer pored svega navedenog ima i važan vaspitni uticaj na razvoj deteta. I kao što verovatno ne biste dopustili da vaš sedmogodišnjak bez nadzora, tek tako stupa u kontakt sa nepoznatim ljudima na ulici i da mu oni govore o tome šta su ispravne a šta pogrešne društvene i etičke vrednosti, slično je i sa knjigama. U moru naslova za decu ima izuzetno kvalitetne literature, međutim, ima i one koja ni stilski ni sadržajno neće mnogo doprineti ni razvoju vašeg deteta ni njegovoj ljubavi prema čitanju.

Ono što svakako olakšava izbor jeste činjenica da vreme kvalitetnoj literaturi uvek iznova potvrđuje vrednost. Zbog toga su klasici dečije književnosti izbor sa kojim ne možete pogrešiti ako želite da pomognete svom detetu da razvije ljubav prema književnosti. Evo nekoliko predloga:

 

 

Avanture Toma Sojera, Mark Tven

Ovaj roman je napisan krajem devetnaestog veka, međutim, ni malo nije izgubio na aktuelnosti kada je u pitanju dečja čitalačka publika, niti postoje naznake da bi se tako nešto moglo uskoro desiti. Naprotiv, moderne škole roditeljstva često uzimaju upravo lik Toma Sojera kao željeni uzor pravilnog psihofizičkog razvoja deteta. Na stranu to što je Tom neposlušan, svojeglav i što upada u ozbiljne nevolje, u isto vreme Tom je dete koje razmišlja svojom glavom, donosi odluke (ispravne i pogrešne), povezan je sa prirodom i ima karakter čije crte najavljuju budućeg odraslog čoveka koji se rukovodi ispravnim univerzalnim životnim vrednostima. Magija koja ovu knjigu uspeva da učini privlačnom i deci XXI veka nalazi se u majstorskom stilu i iskričavom humoru ovog besmrtog pisca, ali i u činjenici da je veliki deo romana zasnovan na autobiografiji samog pisca što dodatno doprinosi životnosti likova i situacija u njemu.

Beli očnjak, Džek London

Neprevaziđena priča o odnosu čoveka i prirode, o večitoj borbi dobra i zla, o pravdi i nepravdi, o izdržljivosti, hrabrosti, poštovanju, ljubavi i prijateljstvu. Ova priča o neukrotivoj snazi divlje vučje prirode koju pobeđuje moć iskrene nesebične ljubavi, lako i nepogrešivo pronalazi put do dečijeg srca. Ako vaš mališan voli prirodu i životinje, ovo je prava knjiga koja će ga podstaći da istim žarom zavoli i čitanje.

Oliver Tvist, Čarls Dikens

Čuvena priča o teškoj sudbini dečaku iz sirotišta, koji je od najranijeg detinjstva suočen sa ozbiljnim životnim nedaćama, na prvi pogled može delovati kao suviše teška literatura za decu.  Međutim, iako se kroz nju deca susreću sa širokom plejadom negativnih likova i pojava u društvu kao što su nepravda, beda, glad, surovost, kriminal... svojim stilom pisanja, a posebno specifičnim humorom pomoću koga oslikava negativne likove, Dikens majstorski uspeva da na adekvatan način približi tako teške teme nežnoj dečjoj čitalačkoj publici. Po školskom programu ovo delo spada u lektiru za više razrede osnovne škole.

Ostale naslove na akciji do 30.04. možete pogledati putem ovog linka.

 

 

Sačuvano u omiljne
Težak rad i glad nepodnošljivi su i odraslom čoveku, a siroče Oliver Tvist trpelo je te...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
594,00 RSD
Ušteda 15%
699,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Nestašni ali dobroćudni Tom Sojer živi život punim plućima. Pridružite se Tomu u potraz...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
594,00 RSD
Ušteda 15%
699,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Pola vuk, a pola pas, Beli Očnjak rodio se u surovoj divljini severa, zastrašujućem sve...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
594,00 RSD
Ušteda 15%
699,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara