Novosti
15.03.2022.

EDICIJA „ZA ZLATNU MEDALJU“ ZA PRAVE KOLEKCIONARE

Predstavljamo vam nove naslove iz edicije Za zlatnu medalju. U pitanju su sabrana literarna ostvarenja, klasične, ali i savremene književnosti, namenjena deci školskog uzrasta.

Zbirka priča Bili su deca kao i ti... sadrži trinaest zapisa o velikanima srpske i svetske književnosti, umetnosti i nauke, među kojima su Tesla, Pupin, Petar Kočić, Isidora Sekulić, Napoleon, Igo i drugi. Autorka Grozdana Olujić želela je da ovim pričama motiviše mlade čitaoce da poput njih i sami streme ka uspesima.

Dušan, princ Sunca je prva knjiga serijala Život srpskih srednjovekovnih velikana Slobodana Stanišića. Nakon neuspešnog pokušaja da ga svrgne s prestola, kralj Milutin surovo kažnjava sina: proteruje ga iz zemlje i naređuje da bude oslepljen. Mladi Dušan odrasta u sjaju vizantijske prestonice i stiče prijatelje koji će mu ostati privrženi celog života.

Branislav Nušić dokazao je svoje umeće u komedijama, ali i u drugim književnim žanrovima. Satirični roman Opštinsko dete je priča o detetu koje je majka odbacila i ostavila na čuvanje opštinskim vlastima, a ono će kao reflektor društva raskrinkati njegov nemoral i licemerstvo.

Roman Hajduci, inspirisan anegdotom iz Nušićevog života, na humorističan način pripoveda o grupi dečaka odmetnutih u hajduke. Čitajući o piščevim nezaboravnim dečjim igrama i nestašlucima koje je činio sa svojim drugovima, saznaćete i šta su dečaci naučili o prijateljstvu, pravdi i životu.

U okviru edicije Za zlatnu medalju objavljene su i satirične pripovetke Radoja Domanovića, kojima je dostigao vrhunac svog književnog stvaralaštva. Domanovićeve Satire nam alegorijskim slikama i ironičnim opaskama dočaravaju mane pojedinca i društva ogrezlog u licemerju, lažima i obmanama.

Božićna priča Čarlsa Dikensa govori o samotnjaku Skrudžu, direktoru Londonske banke, kome uoči Božića u posetu dolazi rođak sa molbom da dobije slobodan dan za veliki praznik. Skrudž pristaje, ali pod uslovom da mu taj dan ne bude plaćen. Hoće li se ovaj sebičnjak preobratiti, saznajte u noveli čuvenog engleskog pisca.

Šekspirova drama i najpoznatija ljubavna priča svih vremena Romeo i Julija vekovima pronalazi put do čitalaca. Ljubav kod Šekspira ne zna za prepreke i zabrane, ali ipak će se, u sudaru sa stvarnim svetom, ideali „ljubavnika iz Verone“ razvejati u tragičnom ishodu.

U okviru edicije Za zlatnu medalju nalazi se i pripovetka Ivkova slava Stevana Sremca i bajkoviti roman Čarobnjak iz Oza L. Frenka Bauma. Sve knjige dostupne su u knjižarama Vulkan širom Srbije i na sajtu.

Očekujte nove naslove iz ove edicije koji će obogatiti vašu biblioteku!

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara