Novosti
22.03.2022.

Potpisivanje knjige „Roman o poraženima“ Milana St. Protića, 1. april, Vulkan KCB

 

Potpisivanje knjige „Roman o poraženima“ Milana St. Protića u petak, 1. aprila

Knjižara Vulkan KCB od 18 sati

 

U petak, 1. aprila, sa početkom u 18 sati, u knjižari Vulkan KCB (Trg republike broj 5) biće organizovano druženje sa piscem i istoričarom Milanom St. Protićem, kao i potpisivanje njegove knjige Roman o poraženima u izdanju Vulkana.

 

Protićev roman govori o ključnim događajima koji su obeležili prošli vek i našu istorijsku prošlost. Ovo je pripovest o pobeđenima u građanskom ratu, o bivšima, pisana na osnovu mnoštva usmenih i zabeleženih svedočanstava učesnika i očevidaca, posmatrača i savremenika, analitičara i hroničara, i nemalog broja pisanih izvora. U isti mah, ovo je roman o Beogradu u jednom prohujalom trenutku, ali presudnom, sudbonosnom i kobnom.

 

Ova knjiga ne pretenduje na objektivnost. Ne bavi se istorijskim dokazima i ne koristi istorijski metod. Ne zanima se za rekonstrukciju događaja i ulogu pojedinaca u njima. Ne zadovoljava se onom trivijalizovanom „istinom“ kojom se opterećuju loši povesničari.

 

U središtu priče nalazi se čovek, njegovo dobro i njegovo zlo. Iz koje mračne dubine ljudske psihe dolaze čovekova mržnja, osveta, pohlepa, zavist, netrpeljivost, a iz njih – ubilački nagon? Kako ostati svoj i veran sebi pod torturom i životnom pretnjom? Saviti se i opstati ili se ne slomiti i istrpeti? Ne postati ogorčen osvetnik? Ne podleći iskušenju zlom protiv zla?

 

Milan St. Protić (1957) rođen je u Beogradu, gde je završio gimnaziju (1976) i diplomirao na Pravnom fakultetu (1980). Magistrirao je 1982. godine, a pet godina kasnije doktorirao modernu evropsku istoriju na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari (SAD). Bavio se istorijom, diplomatijom i politikom. Objavio je više istoriografskih i memoarskih dela.

 

Pozivamo ljubitelje istorijskih drama koji žele potpisan primerak Romana o poraženima da nam se pridruže u petak, 1. aprila, u knjižari Vulkan KCB!

 

Dela Milana St. Protića, Roman o poraženima, Sinajsko jevanđelje, Zemlja Viljema Tela, Pun krug L. D. Trockog, možete potražiti na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara