Novosti
11.09.2022.

NAGRAĐIVANA ITALIJANSKA KNJIŽEVNICA ROZELA POSTORINO DOLAZI U SRBIJU

 

Polovinom septembra u Srbiju dolazi nagrađivana italijanska književnica Rozela Postorino (Rosella Postorino), autorka bestselera U Vučjoj jazbini (At the Wolf's Table), koji je preveden na 17 jezika.

Rozela Postorino će boraviti u Beogradu, gde će predstaviti svoju knjigu kao gost izdavačke kuće Vulkan izdavaštvo. Promocija će se održati 18. septembra u 18 sati u knjižari Vulkan KCB (Trg republike broj 5). Dan ranije, 17. septembra, autorka će biti gost treće po redu manifestacije Noć književnosti u Novom Sadu.

Prethodni romani Postorinove ovenčani su sa više prestižnih nagrada u Italiji, dok je priča o običnim ljudima koji preživljavaju emotivne i moralne uspone i padove u želji da sačuvaju goli život odmah nakon objavljivanja 2018. godine izazvala svetsku pažnju. Roman U Vučjoj jazbini zasnovan je na istinitim događajima koji su se odvijali u „jazbini“, to jest štabu jedne od najozloglašenijih ličnosti savremenog doba, Adolfa Hitlera.

Autorka nije imala priliku da lično razgovara s Nemicom Margo Volk, koja je 2014. godine otkrila tajnu čuvanu 60 godina, da je, zajedno sa još 14 žena, krajem Drugog svetskog rata radila kao probačica hrane za Adolfa Hitlera, već je, nakon što je pročitala ispovest Volkove u jednim novinama, prenela njenu priču kroz žanr fikcije.

Glavna junakinja, dvadesetšestogodišnja Roza Sauer, tokom rata ostaje bez roditelja, njen suprug bori se u prvim redovima fronta, a ona napušta razoreni Berlin i odlazi na selo, kod muževljevih roditelja, nadajući se da će tamo pronaći utočište. Ali sticaj okolnosti dovodi je u sasvim drugačiju situaciju. Jednog jutra probudili su je službenici SS-a i saopštili joj da je regrutovana za jednu od Hitlerovih degustatorki. Njen zadatak bio je da sa još devet žena svaki dan odlazi u Hitlerov tajni štab i pre njega proba svaki obrok. Zarobljena na pogrešnoj strani istorije, na ivici pakta sa zlom i ophrvana krivicom, Roza je vođena samo jednim – instinktom za preživljavanje.

Rozela Postorino je u Italiji priznata i poznata i po svojim romanima i pričama, a dugo je radila u oblasti izdavaštva. Odrasla je u Liguriji, regiji u Italiji čiji je centar poznati grad Đenova. Trenutno živi u Rimu.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara