Novosti
30.06.2023.

VEČE POSVEĆENO UMETNOSTI OKUPILO BROJNU PUBLIKU U KNJIŽARI VULKAN

Brojni poštovaoci lika i dela proslavljenje pozorišne i filmske producentkinje i cenjene autorke Milene Trobozić Garfild, sinoć su u knjižari Vulkan u Sremskoj 2 sa ushićenjem slušali o umetnosti i važnosti njenog očuvanja u današnjoj digitalnoj sferi. Zahvaljujući knjizi Umetnost je naš posao, u kojoj je Milena sabrala kolumne koje je godinama pisala, saznali smo da sjajne ideje uvek nađu put do publike, a sinoć još jednom potvrdili koliki je značaj prisutnosti umetnosti u XXI veku.

Iako je sve više priča o ubrzanom širenju veštačke inteligencije, autorka čvrsto veruje da takav vid osavremenjavanja sveta ne može zameniti umetnost u najširem smislu.

„Pisci u Holivudu sada štrajkuju, jer će serije pisati roboti, jer su efikasniji, brži i jeftini, to jest ne moraju da se plate, ali mislim da umetnost ne može biti zamenjena veštačkom inteligencijom. Serije su ipak zabava, ima kvalitetnih sadržaja, ali to nije vrhunska umetnost“, poručila je Milena.

Da je publika danas vrlo zahtevna i da želi da bude aktivna, saglasna je Ana Martinoli, redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti, dok je reditelj i teatrolog Nebojša Broćić konstatovao da je knjiga Umetnost je naš posao namenjena najširoj publici, te da je siguran da će ona postati deo obavezne literature na FDU, pre svega, kako kaže, jer ima zanimljiv teorijski nivo i istovremeno pruža zabavno štivo.

Marija Radić, urednica srpske književnosti u Vulkan izdavaštvu, rekla je da je stil pisanja potpuno prilagođen žanru, dodajući da je on pitak i nepretenciozan i s ponosom istakla da je sasvim jasno da je reč o autorki koja ima bogato i raznoliko iskustvo u oblastima kulture.

Govornici su se složili da će ovu knjigu rado čitati i umetnici i oni koji su pasionirani ljubitelji, ali i ljudi koji rade u različitim umetničkim sferama.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara