Novosti
05.10.2023.

Jun Fose dobitnik je 116. Nobelove nagrade


Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost je norveški pisac Jun Fose, 116. dobitnik po redu ovog prestižnog priznanja.
Ponudu naslova Juna Fosea možete pogledati na ovom linku.


Jun Olav Fose (rođen 29. septembra 1959.) je norveški pisac i dramaturg. Nobelovu nagradu za književnost dobio je „za svoje inovativne drame i prozu koje daju glas neizrecivom“. On je najizvođeniji norveški dramski pisac posle Henrika Ibzena. Često nazivana „novim Ibzenom“, Foseova dela su primećena kao savremeni nastavak dramske tradicije koju je Ibzen uspostavio u 19. veku.


Jun Fose je rođen u Haugesundu, Norveška, a odrastao je u Strandebarmu. Teška nesreća u dobi od sedam godina dovela ga je blizu smrti; iskustvo je značajno uticalo na njegovo pisanje u odrasloj dobi. Upisao je Univerzitet u Bergenu i studirao komparativnu književnost, a kasnije je krenuo u književnu karijeru, pišući u Ninorsku, jednom od dva pisana standarda norveškog jezika. Njegov debitantski roman, Crveno, crno (Raudt, svart), objavljen je 1983. godine. Njegov prvi komad, I nikada se nećemo rastati (Og aldri skal vi skiljast), izveden je i objavljen 1994. Fose je pisao romane, kratke priče, poeziju, knjige za decu, eseje i drame. Njegova dela su prevedena na više od četrdeset jezika. Takođe je puštao muziku (gusle), i veliki deo njegove tinejdžerske prakse pisanja uključivao je stvaranje sopstvenih tekstova za muzička dela.

 

*izvor wikipedia

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara