Novosti
16.01.2012.

Slobodan Tišma dobitnik NIN-ove nagrade

Slobodan Tišma dobitnik je ovogodišnje NIN-ove nagrade za roman 'Bernardijeva soba'.

Žiri u sastavu Vasa Pavković, koji predsedava žirijem, Ljiljana Šop, Mileta Aćimović Ivkov, Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić, na završnoj sednici održanoj danas odlučio je sa četiri glasa za i jednim glasom protiv da ovogodišnja NIN-ova nagrada kritike za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2011. godini, dodeli Tišmi za 'Bernardijevu sobu' u izdanju 'KC Novog Sada'.
'Bernardijeva soba' je prozno-poetski melanž, pripovest i refleksija o muzici i slikama, alhemijskim pretapanjima događaja, razmišljanja, boja i oblika, nameštaja, sobe, grada i okeana.

Reč je o prozno-poetskom melanžu, pripovesti i refleksijama, muzici i slikama, alhemijskim pretapanjima događaja, razmišljanja, boja i oblika, nameštaja, sobe, grada i okeana.

Slobodan Tišma je rođen 1946. u Staroj Pazovi. Studirao je književnost u Novom Sadu i Beogradu. U mladosti se bavio konceptualnom umetnošću i rok muzikom. Bio je frontmen „Lune“ i „La Strade“, kultnih bendova iz osamdesetih godina. Zanimljivo je da je Slobodan Tišma svoju prvu knjigu objavio teka kada je napunio 45 godina. Ovo je njegova prva NIN-ova nagrada.

Svečano uručenje nagrade održaće se 23. januara u podne u u Skupštini grada Beograda.

Izvor Blic

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara