Novosti
12.09.2012.

Promocija knjiga Vesne Aleksić u Vulkanu u ŠC Ušće

U petak, 14. septembra od 18 do 19 časova u knjižari Vulkan u ŠC Ušće biće održana promocija knjiga za decu i mlade Vesne Aleksić. Autorka je jedna od najpopularnijih dečijih pisaca, čiju čitanost potvrđuju i brojne nagrade, među kojima su nagrada Zmajevih dečijih igara, Politikinog zabavnika, nagrada Rade Obrenović, kao i nagrada Radio Beograda za dramu 'Moja prva violina'.

Vesna Aleksić će u petak predstaviti svoje knjige 'Ja se zovem Jelena Šuman', 'Brbljivo srce', 'Marija Modiljani'. Svakog kupca očekuje i poklon - set za pisanje i maštanje. Pored autorke, specijani gost biće ilustrator ovih knjiga Kosta Milovanović, koji će deci crtati i učiti ih kako da postanu pravu ilustratori.

Vesna Aleksić je među najpopularnijim piscima za mlade u Srbiji. Rođena je 1958. god. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a  književnim radom bavi se pretežno kao pisac za decu i adolescente.

        Prvi roman  za decu “MESEČEV DEČAK” izašao je 1994. u uglednoj izdavačkoj kući staroj više od jednog veka, a to je Srpska književna zadruga iz Beograda i imao je tri izdanja. Posle njega izašlo je  petnaestak različitih naslova koji su uglavnom imali dva, tri i više ponovljena izdanja.

      Roman “ZVEZDA RUGALICA” dobio je najstariju, državnu nagradu “Neven” kao najbolja knjiga za mlade u 1997-oj godini.(Ima četiri izdanja i po njemu je urađena radio drama- RTS Srbija). 

     Zbirka priča “Ja se zovem Jelena Šuman” dobila je takođe prestiznu nagradu “Politikin zabavnik” kao najbolja knjiga za decu u 1998-oj godini.

Knjiga je 2010.godine objavljena na nemačkom jeziku pod naslovom “Ich heiße Jelena Schumann”.

Roman „Marija Modiljani” dobio je nagradu “Rade Obrenovic” u Novom Sadu kao najbolji roman za mlade u 1999-oj godini. (Na osnovu njega rađena je monodrama koja je imala premijeru u Torontu, 2002.)

   Za ukupan doprinos savremenom stvaralačkom izrazu u pisanju za mlade Vesna Aleksić je dobila Zmajevu nagradu, 2004.gGod. i ova nagrada predstavlja vrh u stvaralaštvu jednog pisca za mlade u ovoj zemlji.

Kao predstavnik Srbije učestvovala je 2006. god. na Međunarodnom književnom festivalu (Internationaler Literatur Festival) u Berlinu  i 2007. godine na međunarodnom festivalu pisaca za mlade, južnoevropskog regiona u Sofiji, 2007.    

     Pored mnogih romana i priča, autor je i brojnih radio drama , monodrama za decu i jedne monodrame za odrasle.( Za radio dramu “Moja prva violina” dobila je prvu nagradu Radio Beograda, 2009. god.). Pozorišne predstave “Princeza bez zrna graška “ i “Pipi duga čarapa na kvizu kako postati milioner” su trenutno na repertoaru Pan Teatra u Beogradu.

  Bavi se književnoteorijskim radom, piše za književne  časopise DETINJSTVO I PUTOKAZ I  i za dnevne novine BLIC.

 

                                                                          

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara