Novosti
10.01.2013.

Predstavljamo šest romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu!

Žiri u sastavu Mića Vujičić, Ljiljana Šop, Vasa Pavković, Vladislava Gordić Petković i Mileta Aćimović Ivkov, doneće u ponedeljak 14. januara konačnu odluku o ovogodišnjem laureatu prestižne Nin-ove nagrade.
U uži izbor ušlo je sledećih šest romana:


„Veliki rat”, Aleksandar Gatalica - Mono i Manjana

Roman daje nov pogled na događaje u Prvom svetskom ratu iz vizure modernog pripovedanja. Počinje kada na obdukcioni sto doktora Mehmeda Graha u Sarajevu stižu tela Franca Ferdinanda i njegove supruge.

Veliki Rat - Aleksandar Gatalica


”Posmrtna maska”, Laslo Blašković - Arhipelag

Potomak pikarske loze književnih junaka, stare pet vekova, kreće na put iz Novog Sada, mesta lične istorije, tamo se uvek i vraća. Vodi nas kroz život gradova u „kojima nije živeo”.

Posmrtna maska - Laslo Blaskovic


„Zoja”, Mira Otašević - Geopoetika

U romanu se kroz sudbine žena, koje vezuje na različite načine bavljenje fotografijom prelama dvadeseti vek. Privid pariskog spokoja s početka dvadesetog veka, preko Drugog svetskog rata, pobune 1968, Bliskog istoka, do jugoslovenske tragedije.

Zoja - Mira Otasevic


„Veprovo srce”, Drago Kekanović - Srpska Književna Zadruga

Tri lovca na vepra, u zabačenoj slavonskoj šumi u septembru i oktobru 1991. godine, toliko su zaslepljena lovačkom strašću, da odbacuju činjenice o ratu i raspadu zemlje. Svaki će od njih će to odbacivanje platiti.

Veprovo srce - Drago Kekanovic

„Nesreća i stvarne potrebe', Ivančica Đerić - Rende

Početak rata 1992. godine zaustavlja karijeru mlade crtačice stripa Une.
Njeno autorsko delo živi na Balkanu kao dnevnik jedne generacije. Jedan plakat pokreće lavinu događaja, koji razrešenje dobijaju 20 godina kasnije, u Vankuveru.

NESRECA I STVARNE POTREBE - Ivancica Djeric„Štampar i Veronika”, Katarina Brajović - Oktoiks i Makarije

Roman o Božidaru Vukoviću Podgoričaninu, pioniru srpskog štamparstva, a radnja se odvija između Venecije i Konstantinopolja na toj dramatičnoj raskrsnici 15. i 16. veka. Ljubavna istorija mladića koji je, mada izgnanik, rešen da se posveti vrlini i uspehu.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara