Novosti
14.01.2013.

Aleksandar Gatalica dobitnik NIN-ove nagrade

Književnik Aleksandar Gatalica ovogodišnji je dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Veliki rat“. Knjigu je objavila izdavačka kuća  Mono i manjana, a sva naredna izdanja biće pod okriljem Vulkan izdavaštva, nove izdavačke kuće koju su zajeno osnovali Mono i manjana i Alnari. Sa ponosom ističemo činjenicu da je prva knjiga koju će objaviti Vulkan izdavaštvo ovenčana NIN-ovom nagradom.

            Tim povodom, Vulkan izdavaštvo sutra, 15. januara u 12 sati u knjižari Vulkan City Store, u Bulevaru kralja Aleksandra 94, organizuje konferenciju za novinare na kojoj će govoriti Aleksandar Gatalica.

            'Veliki rat' je epski velik, a savremen roman o najvećem istorijskom preokretu na početku dvadesetog veka. Nije to samo portret izvanredno mnogo ljudskih sudbina, već ubedljiva slika sloma velike nade u srećnu budućnost čovečanstva. Usred tog potresnog događaja nižu se neodoljive epizode o nečemu što je i stvarno i neverovatno, i izmišljeno i proživljeno, trijumfuju ljudska osećanja i senka pobede ostavlja svoj trag. Prateći sudbine preko sedamdeset junaka, na svim zaraćenim stranama, Gatalica je oblikovao pobednike i poražene, generale i operske pevače, vojnike i špijune, male, obične ljude uspevajući da obuhvati čitavu epohu. Ima u ovoj knjizi nesvakidašnje ambicije, tužnih i veselih sudbina, primera neviđenog, ali i sasvim uzaludnog heroizma. Veliki rat nijednog trenutka ne postaje istorijska hronika jer se od dokumenta razvija do neverovatnih otkrića gradeći jaku, upečatljivu priču pravog romana i velikog umetničkog dela.

            Roman „Veliki rat“ je već počeo da prevodi jedan od najboljih prevodilaca sa srpskog jezika na engleski Will Firth koji dobro poznaje prozu Aleksandra Gatalice, a objavljivanje se planira za 28. jun 2014. godine, tačno na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata, uz promociju u Londonu u kongresnom prostoru Vojničkog groblja britanskih ratnika iz Prvog svetskog rata.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara