Novosti
18.02.2013.

Posle NIN-ove, Velikom ratu i nagrada Meša Selimović

Veliki žiri za izbor knjige godine i dodelu nagrade Meša Selimović, danas je u Vukovoj zadužbini za najbolju proglasio knjigu Veliki rat  Aleksandra Gatalice, koju je objavilo Vulkan izdavaštvo.

Nakon što je 14. januara Veliki rat ovenčan najprestižnijim domaćim književnim odlikovanjem – NIN-ovom nagradom, nagrada Meša Selimović je samo potvrda izuzetnog kvalitet ove knjige.

- Dobijanje nagrade „Meša Selimović“ koju tradicionalno dodeljuje najveći i samim tim najdemokratskiji žiri u srpskoj književnosti, velika je čast i obaveza za pisca, jer taj žiri jeste odista jedan literarni parlament koji zastupa čitav čitalački srpski narod. A taj narod ja ovih nedelja viđam bezmalo iz večeri u veče, nastupajući u gotovo svim gradovima od krajnjeg Severa do juga naše zemlje – rekao je Gatalica prilikom dodeljivanja ovog priznanja.

Vulkan izdavaštvo ističe da je u prodaji već 6. izdanje Velikog rata, a da se pre nekoliko dana pojavio i tvrdi povez ove knjige. Veliki rat je epski velik, a savremen roman o najvećem istorijskom preokretu na početku dvadesetog veka.

- Zahvaljujem se Večernjim novostima i svim članovima Velikog žirija koji su glasali za mene, ali se zahvaljujem i svima koji nisu dali svoj glas za „Veliki rat“, jer su glasajući za ostale knjige, potvrdili da srpska literatura ni ove godine nije bila „književnost od jedne knjige – zaključio je laureat nagrade Meša Selimović.

Nagradu, koja će Gatalici biti uručena 5. marta u Narodnom pozorištru, dodeljuje kompanija 'Novosti', a sastoji se od plakete-reljefa sa likom Meše Selimovića, povelje i novčanog iznosa.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara