Novosti
17.05.2013.

Veliki rat” obara rekorde
Roman 'Veliki rat' Aleksandra Gatalice, koji je početkom godine dobio NIN-ovu nagradu a zatim i nagradu 'Meša Selimović', danas je ušao u istoriju srpske literature kao prvi koji je za proteklih pet meseci prodat u tiražu od 25.000 primeraka, što je njegov izdavač 'Vulkan' obeležio na inventivan način.

U knjižari 'Vulkan' u Sremskoj ulici Gatalica je uramljeni 25.000-ti primerak autografirao trajnom bojom na staklu koje ga zatvara u pozlaćeni ram. 

Pisac je, takođe, potpisao još pet primeraka ovog, najnovijeg, 14 izdanja koji će biti distribuirani u neke od 16 postojećih knjižara 'Vulkan' u Srbiji i kupci koji 'nalete' na neki od ovih primeraka dobiće ih besplatno. Luksuzno uramljeni primerak koji će se čuvati u sedištu 'Vulkana' gostovaće po dve sedmice u svakoj od knjižara ove knjižarske mreže koja će uskoro dobiti i 17. člana u Pančevu. 

Pisac je rekao da nije ni sanjao da se ovih dana, u osiromašenoj Srbiji, može prodati toliko primeraka jedne knjige koja spada u ozbiljnu literaturu, a da je ovim tiražem dokazano da je netačna fama kako se u Srbiji više ne čita kvalitetna savremena domaća književnost. 

Pošto je za proteklih pet meseci gostovao u mnogim gradovima Srbije, Gatalica je istakao da je ovaj roman postigao najvažniji vid direktnog marketinga - 'usmenu reklamu' i da se svake sedmice prodavao po jedan tiraž. 

Iz biblioteka je dobio informaciju da se 'Veliki rat' uopšte ne zadržava na njihovim policama i da postoje liste čekanja, iako su, uprkos skormnih sredstava, kupili po više primeraka. U Biblioteci grada Beograda koja je kupila 15 primeraka na svaki čeka po deset članova. 

Izvor B92 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara