Novosti
09.04.2014.

Promocija novog albuma sarajevskog benda Divanhana!


U nedelju, 13. aprila u 14h u knjižari Vulkan u SC Ušće biće održana promocija drugog albuma 'Bilješke iz Šestice' sarajevskog benda Divanhana!

Dolazeći iz Sarajeva, grada koji istorijski predstavlja raskršće između Istoka i Zapada, Divanhana donosi penušavu svežinu novih aranžmana urbane, tradicionalne muzike iz Bosne i Hercegovine, sa posebnim osvrtom na sevdalinku, zvuk koji kombinuje osećanja ljubavne čežnje i melanholije, strasti I užitka, čiji korjeni dosežu daleko I do Otomanskog Carstva.  

Bend je osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu početkom 2009. godine., koji su uz pomoć savremene instrumentacije brass wind zvuka, klavira, basa I bubnjeva nadopunili tradicionalni zvuk harmonike i vokala,  dodajući  elementima Sefardske muzike I Orijentalnog zvuka sevdalinke  jednu sasvim novu jazz senzibilnost , dok nam čistoća tonova glasa pevačice Leile Čatić poklanja široki raspon emocija, od srceparajućih do onih razigranih.

Njihov drugi album 'Bilješke iz Šestice' kruniše dvogodišnju turneju sačinjenu od 70 održanih koncerata, u više od 13 zemalja. 'Bilješke iz Šestice' su izašle u javnost krajem 2013. godine.

Divanhanu čine: Leila Ćatić, Neven Tunjić, Nedžad Mušović, Meho Radović, Azur Imamović, Rifet Čamdžić, Danijel Čondrić, Irfan Tahirović i Borjan Milošević.

DIVANHANA

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara