Novosti
26.10.2015.

ZDRAVIJE IZ RERNE na akcijskom sniženju

LOREJN PASKAL poznata je kao beskrajno šarmantna bivša manekenka koja svet kulinarstva shvata kao polje zabave i kreativnog izražavanja. Njeni kolači i torte su prava mala umetnička remek-dela. Ali, u svojoj knjizi ZDRAVIJE IZ RERNE na se ozbiljno posvetila i zdravstvenom aspektu svojih recepata, koristeći kulinarske metode, namirnice i druge „trikove“ da bi smanjila unos kalorija po receptu, a ujedno sačuvala savršenstvo njihovog ukusa.
 
Ova knjiga, sa preko 100 fantastičnih i originalnih recepata, naći će se od 26. oktobra do 25. novembra u akcijskoj prodaji samo u Vulkanovim knjižarama po ceni od 2499 dinara.
 
Uživajte bez griže savesti u slanim i slatkim đakonijama iz Lorejnine kuhinje!

TART SA JAGODAMA I KREMOM OD LIMUNA I VANILE POSUT BOSILJKOM I NANOM 

TART SA JAGODAMA I KREMOM
Zagrejte rernu na 180°C. Unutrašnjost okruglog pleha prečnika 20 cm i dubine 3.5 cm, sa odvojivim dnom, podmažite sa malo ulja u spreju, stavite na veliki pleh i sklonite sa strane. Blago pospite čistu radnu površinu brašnom i razvucite testo na debljinu od oko 2 milimetra. Pažljivo podignite testo, prebacite ga preko oklagije da ga lakše postavite u pleh koji ste pripremili, tako da višak testa visi preko ivica pleha. Otkinite malo testa od viška, uvaljajte ga u lopticu i blago je pritiskajte uz rubove, da bi posle vađenja iz pleha, ivice bile lepe i ravne. Isecite višak testa oštrim nožem. Testo će sada verovatno biti prilično meko, zato ga stavite u frižider na oko 20 minuta ili dok se lepo ne stegne. Uzmite veliki kvadrat papira za pečenje, zgužvajte ga i zatim otvorite da njime postavite testo – tako će lakše da stoji onako kako ga namestite.
Zatim testo, koje ste postavili papirom za pečenje, ispunite suvim pasuljem ili kuglicama za pečenje i pecite oko 15 minuta dok ne postane čvrsto na dodir i ne počne da dobija zlatnu boju. Onda izvadite papir i pasulj i vratite pleh sa testom u rernu na još 5 minuta. Ovo bi trebalo da isuši dno i ujednači zlatnu boju. Na kraju, izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu, sipajte jogurt i krem sir u činiju srednje veličine i mešajte dok mešavina ne postane ujednačena. Odozgo prosejte šećer u prahu, dodajte koru limuna i semenke vanile ili ekstrakt i dobro umutite da razbijete sve grudvice. Pokrijte i stavite u frižider dok vam ne zatreba. Takođe, pripremite preliv za jagode tako što ćete pomešati med sa 1 kašikom vruće vode u činijici i ostavite sa strane.
Kada se testo potpuno ohladi, pažljivo ga izvadite iz pleha i stavite na tanjir. Sipajte fil u sredinu testa i ravnomerno ga rasporedite kašikom. Zatim odozgo rasporedite jagode, očišćenom stranom nadole, tako da vrhovi jagoda štrče nagore po celoj torti. Naravno da mi smeta kad torta izgleda neuredno i moram sve da slažem u savršene redove ili krugove, ali potpuno je u redu i da ih samo nabacate kako god želite. Izdašno premažite jagode prelivom od meda. Odozgo pospite korom limuna, listovima bosiljka i nane, pa odmah poslužite.
 
6 PORCIJA
Oprema
Okrugli pleh sa odvojivim dnom prečnika 20 cm i dubok 3.5 cm
Testo
Ulje u spreju
Malo brašna za posipanje
425 g ovsenog testa sa bademima i vanilom (recept za ovo testo ćete naći u knjizi ZDRAVIJE IZ RERNE)
Kremasti fil
200 g niskomasnog grčkog jogurta
200 g niskomasnog krem sira
25 g šećera u prahu
Sitno rendana kora 1 limuna
Semenke 1 štapića vanile ili 1 kašičica ekstrakta vanile
Jagode
2 kašike meda
400 g jagoda srednje veličine, očišćenih
Način serviranja
Uz sitno rendanu koru 1/2 limuna,
nekoliko listova svežeg bosiljka i
nekoliko listova sveže nane

'Ovo mi je jedan od omiljenih recepata u knjizi, jer sam uložila veliki trud da uspe kako treba. U prvih nekoliko pokušaja fil se razlivao i nije mogao da se stegne, a bilo mi je teško da odstupim od svojih poslastičarskih navika i ne dodam gomilu šećera da bih rešila stvar. Posle mnogo pokušaja i grešaka, predstavljam vam ukusan tart koji veoma lepo izgleda na tanjiru.'
 
Lorejn Paskal

Ostavi komentar