Novosti
08.01.2016.

Uži izbor za NIN-ovu nagradu 2015
U uži izbor za NIN-ovu nagradu za 2015. godinu ušlo je 12 romana, među kojima su tri dosadašnjih dobitnika, ali i tri debitantska.
 
Petočlani žiri, kojim predsedava Božo Koprivica, dobio je na čitanje čak 179 naslova, objavio je NIN u novom broju.
 
Među naslovima u užem izboru su tri romana dosadašnjih dobitnika – 'Las Sans Pareille' (Agora) Milisava Savića, koji je dobio NIN-ovu nagradu 1991. za 'Hleb i strah', ali ju je vratio, zatim 'Islednik' (Laguna) Dragana Velikića, koji je 2007. nagrađen za 'Ruski prozor', te 'Anđeo atentata' (Laguna) Svetislava Basare, koji je 2009. dobio NIN-ovu nagradu za 'Uspon i pad Parkinsonove bolesti'.
 
U užem izboru za 62. NIN-ovu nagradu su i tri debitantska romana – Vladimir Tabasević, inače najmlađi autor u trećem krugu, nominovan je za roman 'Tiho teče Misisipi' (Studio Znak), Ljubomir Koraćević za 'Lager' (Književna opština Vršac) i Dejan Tiago-Stanković za 'Estoril' (Geopoetika).
 
U užem izboru su i romani dve autorke – 'Park Logovskoj' Dane Todorović (Geopoetika) i 'Rajska vrata' Ljubice Arsić (Laguna), te romani 'I noć se uvukla u njegovo srce' Đorđa Pisareva (Agora), 'Osama' Vladimira Kecmanovića (Laguna), 'Republika Ćopić' Vuleta Žurića (Službeni glasnik) i 'Putnikova ciglana' Radovana Belog Markovića (Srpska književna zadruga).
 
Ime dobitnika NIN-ove nagrade biće poznato 18. januara, na osnovu odluke žirija koji, uz Koprivicu, čine i Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara