VIŠNJA VIŠNJA
PARTENON

VIŠNJA

Šifra artikla: 222089
Isbn: 9788671574921
Autor : Evica Mratinić
Postojbina višnje je Južna Evropa i Zapadna Azija – područje od Balkanskog poluostrva do Kaspijskog jezera. Višnja, koja je redovan pratilac trešnje, spada takođe u najstarije voćke koje je čovek koristio. To potvrđuju i koštice otkrivene u peščarama Amerike, kao i na Skandinavskom poluostrvu.
Prve pisane podatke o gajenju višnje daje nam Plinije Stariji (I vek pre nove ere), koji Lucijusu Lukulusu pripisuje kao zaslugu donošenje višnje sa pribrežja Crnog mora u Rim. Odatle se vremenom širila i u druge zemlje Evrope i sveta.
Danas se višnja gaji na svim kontinentima u umereno prohladnoj klimi.
Plod višnje je visoke biološke vrednosti. On sadrži: 12,-22% suve materije, 10-,13% šećera, 1,02-2,40% organskih kiselina, oko 0,2% taninskih materija, oko 0,3% pektinskih materija, od 0,7do 1,9% belančevina, oko 0,5% mineralnih materija, oko 15 mg vitamina C, velike količine bojenih materija antocijana (činioca vida), kao i drugih korisnih supstanci. Plod višnje je velike tehnološke vrednosti i predstavlja izuzetno pogodnu sirovinu za industriju prerade u sokove, kompote, slatka i rakiju, kao i za zamrzavanje, sušenje i konditorske proizvode. Plod nekih sorti višnje može da se koristi i kao stono voće.
0,00 RSD
660,00 RSD
528,00 RSD
Ušteda: 132,00 RSD
Obavesti me o sniženju
  • NSZ
0+ komada na lageru
Količina: 1 Kom
2
1
Sačuvajte u listi želja
Pomoć
Postojbina višnje je Južna Evropa i Zapadna Azija – područje od Balkanskog poluostrva do Kaspijskog jezera. Višnja, koja je redovan pratilac trešnje, spada takođe u najstarije voćke koje je čovek koristio. To potvrđuju i koštice otkrivene u peščarama Amerike, kao i na Skandinavskom poluostrvu.
Prve pisane podatke o gajenju višnje daje nam Plinije Stariji (I vek pre nove ere), koji Lucijusu Lukulusu pripisuje kao zaslugu donošenje višnje sa pribrežja Crnog mora u Rim. Odatle se vremenom širila i u druge zemlje Evrope i sveta.
Danas se višnja gaji na svim kontinentima u umereno prohladnoj klimi.
Plod višnje je visoke biološke vrednosti. On sadrži: 12,-22% suve materije, 10-,13% šećera, 1,02-2,40% organskih kiselina, oko 0,2% taninskih materija, oko 0,3% pektinskih materija, od 0,7do 1,9% belančevina, oko 0,5% mineralnih materija, oko 15 mg vitamina C, velike količine bojenih materija antocijana (činioca vida), kao i drugih korisnih supstanci. Plod višnje je velike tehnološke vrednosti i predstavlja izuzetno pogodnu sirovinu za industriju prerade u sokove, kompote, slatka i rakiju, kao i za zamrzavanje, sušenje i konditorske proizvode. Plod nekih sorti višnje može da se koristi i kao stono voće.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
Karakteristika Vrednost
Kategorija POLJOPRIVREDA
Autor Evica Mratinić
Izdavač PARTENON
Pismo Latinica
Povez Broš
Godina2010
Format14,5x20,5
Strana179

Slični proizvodi

679,99 RSD
849,99 RSD
679,99 RSD
849,99 RSD
Zahvaljujući jednostavnom jeziku i abecednom redu, "ABECEDA REZIDBE" vodi vas, korak po...
1.320,00 RSD
1.650,00 RSD
Agrum i- zajednička karakteristika većeg broja vrsta voćaka iz botaničke grupe Citrinae...
616,00 RSD
770,00 RSD
Pred vama je fototipsko izdanje knjige „Praktično pčelarstvo“, priručnika koji je svoje...
1.276,00 RSD
1.595,00 RSD
Postanite pčelar Upustite se u avanturu pčelarskih društva i otkrijte uzbudljivu biolog...
1.056,00 RSD
1.320,00 RSD
528,00 RSD
660,00 RSD
440,00 RSD
550,00 RSD
616,00 RSD
770,00 RSD
Jagodasto voće je naziv koji koristimo u pomologiji za mnoge voće vrste, u ovu grupu, t...
660,00 RSD
825,00 RSD
Udžbenik Ruralni razvoj i ruralna politika je nastao kao rezultat dugogodišnjeg rada na...
3.200,00 RSD
4.000,00 RSD
Pomoć
string(0) ""
string(0) ""